I dag var jeg til det første indledende møde om CI med Mathilde fra Specialcenter Roskilde (SCR Kommunikation) i Roskilde. SCR Kommunikation er et sted der blandt andet arrangerer kontakt mellem høreapparatbrugere og kommunen, audiologisk afdeling, osv. De afholder også diverse kurser for både hørehæmmede og pårørende. Men mest relevant i denne forbindelse er, at det også er dem der står for det genoptræningsforløb der følger efter en CI-operation for regionen Sjællands borgere.
Ved mødet havde jeg taget mine forældre med, så de også kunne høre lidt mere om forløbet, udover hvad både de og jeg havde læst os til på nettet i forvejen.
Det mest væsentlige fra denne samtale, er snakken om CI på mit døve højre øre sådan som jeg på forhånd har ønsket. Mathilde fortæller at jeg ikke skal regne med det bliver en mulighed, fordi hjernen ikke er vant til lyd fra højre øre. Det skulle gøre det en del vanskeligere at træne sig op til at kunne skelne lyde og forstå tale. Det er jo en nedslående besked, men får mig dog ikke til at opgive tanken om CI på højre øre.
Vi talte frem og tilbage omkring hvor lang tid det vil tage, og hvilket resultat man på forhånd vil forvente at opnå – ikke mindst i forhold til CI på venstre øre. Det fik os også til at tale om muligheden for at få CI på begge ører samtidig. Umiddelbart mente Mathilde at det nok ville blive for voldsomt lydmæssigt på én gang, men alligevel er mine forældre og jeg bagefter enige om, at det er værd at satse på at gå efter. For uanset forventet resultat må det være den største fordel at have hørelse på begge ører, da det igen vil kunne resultere i en bedre skelneevne. Vores argument for den løsning er også, som min far også påpegede under mødet, at jeg har haft en evne til at opfatte og skelne lyde hurtigt. Mine forældre fortæller jeg blev fremhævet som et positivt eksempel, da jeg var helt lille og de trænede min tale i tiden efter jeg fik mit første høreapparat som ca. 3 årig. Den evne må jeg nødvendigvis stadig have (en del af), hvorfor jeg mener det vil være realistisk at få CI på det døve øre også. Jeg ser det som et spørgsmål om træning – masser af intensiv lyd- og lyttetræning!
Næste skridt er at snakke med audiologisk afdeling om CI fra et lægeligt perspektiv. Mathilde ville lave en henvisning, og så vil jeg modtager en indkaldelse fra Audiologisk afdeling i Køge. Det tager forhåbentlig ikke alt for lang tid.