Tredje måned med CI-lyd

Tredje måned (Januar 2017)
Telefonsamtaler er den store nyhed i denne måned, da jeg har snakket i telefon for første gang i årevis.
Min mor sendte en sms til mig den 12. januar. Da jeg på dette tidspunkt sad med audiokablet monteret i CI’erne og lyttede til en lydbog på mobilen, besluttede jeg mig for at prøve at besvare sms’en ved at ringe. Jeg havde på dette tidspunkt haft et stykke tid, hvor jeg synes hørelsen var god, så derfor ville jeg se om jeg mon kunne høre hvad hun sagde i telefonen også. Samtalen gik helt uden problemer, til begges glædelige overraskelse.
Jeg prøvede kort tid derefter at tale i telefon med min far, men her blot med mobilen holdt op til venstre CI. Det gik faktisk ligeså fint, og eneste forskel udover at jeg kun har lyden i det ene øre, er reelt blot at jeg skal være fokuseret på at mobilens højttaler er ud for CI’ets mikrofon så lydniveauet er konstant.
På et senere tidspunkt – jeg husker ikke præcis hvornår, sidder jeg igen og lytter til en lydbog, da min far ringer. Da jeg trænede højre øre alene, havde jeg ikke venstre CI på – det lå på bordet. Jeg besvarede opkaldet trods jeg ikke havde prøvet med højre øre alene, da jeg dermed fik en god lejlighed til at teste det med en kendt stemme. Jeg kunne godt høre lidt af hvad han sagde, men godt var det ikke. Jeg hørte med nogen besvær maksimalt halvdelen af hvad han sagde, mens jeg ved resten sad med tanken ”Hvad mon han snakker om?”. Netop det mindede det mig en del om de sidste gange vi snakkede i telefon, dengang jeg havde høreapparat og svindende hørelse, hvor gentagne gentagelser og tydelig tale ikke gjorde forståelsen meget bedre. En frustrerende situation dengang, men nu håber jeg på at meget mere træning med højre øre kan afhjælpe problemet, da det jo fungerer godt med venstre CI.
Men det er virkelig rart at kunne tale i telefon igen, hvilket jeg ikke har kunnet gøre i årevis. Netop min far var den sidste jeg med besvær kunne tale med, inden jeg måtte opgive det helt for et par år siden. At tale i telefon, er en ting der gør dagligdagen lettere i forhold til at skulle skrive mange og lange sms’er, emails, etc.
Elvte uge
Vi havde igen selskab af en praktikant til høretræningen, der denne gang var en der hed Nicolai. Han lyttede med undervejs.
Volumen er 2,6 på venstre øre, og 3,6 på højre øre.
Alle øvelser under hele denne træning blev lavet med kun højre CI tændt.
Vi trænede alle linglyde med fint resultat. Kun ”uuu” drillede og forveksledes med ”mmm”, ”iii” og ”aaa”. Vi forsatte med udendørslydene, hvor jeg hørte og udpegede 14 ud af 15 korrekt. Vi trænede oplæsning af to ord med forskelligt antal stavelser, med gentagelse af det ene. Jeg skal så fortælle om det er det korte eller lange ord der gentages. Jeg har ingen problemer med at høre forskel på antal stavelser. Jeg hører også cirka halvdelen af ordene, når de oplæses uden jeg har en tekst at følge med i.
Vi legede derefter med app’en ”120 ord” som er et multiplayer-spil. Jeg startede med at spille alene og derefter mod Mathilde og Nicolai. Sjovt men lidt svært at nå og høre de korte ord, når vi spillede spillet som multiplayer mod hinanden.

Derudover har jeg som tidligere hjemmetrænet med lydbog, hørt musik dagligt, leget med apps på mobilen, men også haft telefonsamtaler med flere forskellige personer.
Tolvte uge
Her er en uge, hvor jeg ikke har fået taget så mange notater. Men udover høretræning har jeg trænet med lydbog, både med og uden tekststøtte. Her har Mathilde i øvrigt mindet mig om vigtigheden af at træne lydbogen med tekststøtte også. Det er fordi, at jeg ganske vist kan høre meget blot ved at lytte, men de ord jeg ikke hører lærer jeg aldrig, hvis jeg ikke kigger med i teksten også. Det kan jeg godt se logikken i, og skal minde mig selv om at træne begge dele fremover.
Jeg lytter også stadig til musik dagligt, både fordi jeg nyder det, men også fordi det bare ER god lydtræning.
Jeg begynder også så småt at få fornemmelse for retningsbestemmelse af lyde, bedre end tidligere. Det hænger dog også lidt sammen med det faktum at lyden er mere metallisk på højre øre. Derved hører jeg lyden mere metallisk, når den kommer fra højre end fra venstre side af mig.

Trettende uge
Høretræning
Volumen er nu 2,9 på venstre øre og 4,2 på højre øre. Igen træner vi med kun højre CI tændt.
Vi gentager øvelsen fra sidste uge med forskelligt antal stavelser og gentagelse af det ene ord, hvor jeg skal fortælle om det er det korte eller lange ord der gentages. Jeg har denne gang alle 15 ord korrekte, og hører endda mange af ordene uden mundaflæsning, og uden at kunne se teksten.
Det er i øvrigt værd at bemærke at de gode resultater også skyldes, at øvelserne foretages under ideelle lyttebetingelser hvor vi sidder lige overfor hinanden, i et stille lokale.
Vi laver skelneøvelser med ”g” og ”k” ord, og små ord med g, v og d trænes uden problemer.

Fjortende uge
Jeg deltog i CI-temaaften om CI og tinnitus hos SCR Kommunikation i Roskilde, som er samme sted jeg går til høretræning. Aftenen handlede om tinnitus fra et psykologisk og fysioterapeutisk perspektiv. Altså handlede det om at have tinnitus i forbindelse med CI, og hvad man kan gøre ved det. Det er meget forskelligt hvornår folk har tinnitus, og hvordan de oplever det. Nogen har det før operation, og nogen har det efter, og så er der folk som mig der havde voldsom musiktinnitus i måneden mellem operation og tilkobling af CI. I dag har jeg dog kun en smule tinnitus på venstre øre, som jeg næsten kun bemærker når CI’et er slukket.
Til slut var der en kort workshop med en repræsentant for de respektive CI-firmaer – i mit tilfælde Cochlear, hvor der blev fortalt lidt om de seneste produkter og tilbehør. Desuden var der mulighed for at stille spørgsmål om sit CI.
Det var samtidig dagen før jeg igen skulle til re-justering på høreklinikken i Odense. Det bliver spændende at se hvor stor forandringen bliver derefter, og om jeg får nogle andre lydprogrammer eller skal forsætte med at øge lydstyrken.

Jeg har ikke fået trænet så meget med højre CI alene og i det hele taget, i denne uge. Det skyldes nok at det generelt går godt med hørelsens udvikling, hvorfor motivationen har været dalende, særligt når jeg skal træne alene.
Jeg har dog, som altid, trænet med musiklytning. Her har jeg også en fornemmelse af at høre mere og mere af det der synges. Ganske vist småbidder, men stadig sang jeg ikke kunne afkode før.
Så generelt kan jeg fortælle at takket være den løbende træning, oplever jeg konstant fremgang. Men samtidig er jeg efterhånden på et stadie, hvor jeg indimellem ikke føler fremgangen så meget. Man kan sige at der ikke er så store dag-til-dag forandringer, ligesom føler at jeg skal lede efter de nye lydoplevelser. Det skal ikke forstås negativt, men er mere et tegn på at min nye CI-hørelse virker, og at jeg i høj grad har vænnet mig til hvordan omverdenen lyder for mig i dag.

Facebook Comments