Anden måned med CI-lyd

Anden måned – December
Som i blogindlægget om den første måned, tager jeg her udgangs punkt i den høretræning jeg jævnligt går til i denne tid.

Femte uge
9. høretræning:
Allerede dagen efter re-justering i Odense, var jeg til høretræning igen.
Denne gang havde vi også selskab af Minna, en audiologiassistent der var i praktik hos SCR Kommunikation, og derfor lyttede med undervejs.
Volumen er 1,6 på venstre øre, og 1,4 på højre øre. Det er i øvrigt volumen 1,6 der er startindstillingen når man får re-justeret, fik jeg fortalt i Odense dagen før. Man starter ikke på 1,1 som det ellers ville være logisk at tro, fordi der skal være en mulighed for at skrue ned i starten også.
Netop det at skrue ned, gjorde jeg denne dag på højre øre, da lyden som nævnt i ”Første re-justering på Odense Universitetshospital” var på kanten til at være for voldsom – jeg skulle lige have et par dage til at vænne mig til det.

Vi snakkede kort om re-justeringen, og om hvordan jeg oplevede hørelsen derefter.
Vi fulgte op på det, ved at starte med at træne linglyde. Både med begge ører, men også venstre og højre CI hver for sig. Med begge ører og venstre alene, hørte jeg alle linglyde korrekt. Med højre CI alene, er det knap så godt endnu, men jeg hører dog ”uu”, ”ii” og ”ss” lydene korrekt.
Derefter lavede vi en øvelse, hvor jeg skulle høre antallet af stavelser i et ord. Øvelsen lavede vi kun med højre CI. Men dette havde jeg ikke problemer med – jeg klarede dem alle korrekt.
Også kun med højre CI, trænede vi indendørslyde. Samme øvelse som tidligere, hvor jeg skal udpege den lyd jeg hører. Jeg husker dog ikke eksakt hvordan det gik, men mener det gik rimeligt godt.
Husk i øvrigt på, at nu vi er startet med træning af højre øre alene, og er derfor gået ned i niveau igen og træner lette lyde, i forhold til hvad jeg kan skelne med venstre øre/begge ører.
Til sidst lytter vi til klaver- og guitarlyde med begge ører, som opfølgning på tidligere hvor det lød som en xylofon. Det lyder nu lidt mere normalt – og i hvert fald ikke som en xylofon.

Julefrokost
Dagen efter deltog jeg i den årlige julefrokost med arbejdet, som er et større arrangement med blandt andet levende musik. Og deraf følger også et ret højt lydniveau, hvor snak foregår ved nærmest at råbe til hinanden. Jeg havde på forhånd tænkt, at det nok blev nødvendigt at skrue ned for CI volumen, og måske endda slukke for det ene CI. Men på grund af CI’ernes dæmpe-program, var det aldrig et problem med lydstyrken – heller ikke på højre øre.
Tværtimod gik det rigtigt fint med at høre og snakke på grund af CI’ernes effektive støjdæmpning! Jeg hørte faktisk enormt meget bedre end sidste år og ind imellem endda bedre end mine kollegaer, hvilket blandt andet førte til kommentaren til mig ”jeg synes du taler lidt lavt” – for jeg kunne jo sagtens høre hvad jeg sagde, og hvad vi snakkede om.
Vores direktør startede julefrokosten med at holde en tale, som jeg sidste år ikke hørte et ord af. I år hørte jeg det hele – eller i hvert fald meget tæt på alt.
Men det var dog lidt svært at høre musikken rigtigt, og jeg følte at jeg manglede et musikprogram i CI’erne til dette. Det var dog en biting på en dag, hvor jeg kunne sammenligne og tænke tilbage på den dårlige hørelse, jeg havde før CI-operationen. En dag hvor jeg virkelig mærkede en positiv forskel!

Sjette uge
10. høretræning:
Volumen er 1,6 på venstre øre, og 1,7 på højre øre.
Vi trænede denne dag øvelsen, hvor jeg skal høre antal stavelser i ord – igen kun med højre CI tændt. Vi trænede med en forskel på op til 3 stavelser, og jeg klarede øvelsen godt.
Vi trænede også indendørslyde med højre CI. Lydene hørtes uden nævneværdige problemer.

Til sidst fik jeg et eksemplar af bladet Hørelsen som i dette nummer havde en artikel om CI og musiklytning.

11. høretræning:
Volumen er 1,6 på venstre øre, og 1,8 på højre øre.
Under træningen skruer vi op på volumen 2,1 på højre CI.
Vi trænede igen øvelsen, hvor jeg skal høre antal stavelser i ord, og igen kun med højre CI tændt. Vi træner også forskel på 2 stavelser med en kendt tekst, ligesom vi træner antal stavelser/sætningslængde. Det går fint, og jeg har få fejlhøringer, selv på det sværeste niveau, som er uden mundaflæsning og uden at se teksten undervejs.
Vi træner indendørslyde med højre CI. Seks ud af de 20 lyde driller og er svære at skelne.

Hjemmetræning:
Jeg er begyndt at træne højre øre, ved at slukke venstre CI i længere perioder i løbet af dagen. Så jeg kun har begge tændt, når jeg skal være sikker på at høre hvad der siges. Det er dog kun perioder, så jeg også husker at bruge og træne venstre CI.
Jeg har trænet højre øre med mine forældre, ved oplæsning fra ”Hør hvad jeg CI’er 2” hæftet. Jeg har lettest ved at høre og skelne lange ord, og ord som f.eks. ugedage og månedsnavne fordi der er flere stavelser at støtte sig indholdsmæssigt til. Enstavelsesord er de sværeste at høre med højre øre, på dette tidspunkt.
Den ene af dagene havde jeg dog lidt udfordringer med træthed. Det var svært efter en lang arbejdsdag med masser af lyd. Når jeg er træt i hovedet, er det svært at høre med højre øre uden mundaflæsning. Lyden forekommer en del mere mudret og metallisk, så jeg ikke kan skelne ordene.
Jeg har også selvtrænet med lydbogen ”Cyklen” og mærker i forhold til tidligere, en tendens til gradvis forbedring af forståelsen med højre øre alene. Og jeg har også lyttet til omgivelseslyde med højre øre alene – altså de lyde man hører i hverdagen.
I denne uge har jeg dog ikke fået trænet samtaler med højre CI alene, men har til gengæld haft endnu en god oplevelse med at lytte med begge ører; Jeg var med min bror i Jylland i denne weekend, hvor vi snakkede sammen i bilen. Støjdæmpningen i CI’erne fungerer godt i situationer som denne, og gør at vi ubesværet kan tale sammen under køreturen. Det er endnu en ting, som også var blevet nærmest umuligt før operationen. Så det er rigtig dejligt at kunne igen.
I løbet af ugen, har jeg selvfølgelig også hørt en del musik, både for nydelsens skyld men også som lydtræning. Al lyd er jo lydtræning i øjeblikket…

Syvende uge
I denne uge oplevede jeg igen en ny lyd. Det sker af og til at jeg støder på en ny lyd – en lyd hvor jeg ikke kan huske, om jeg har hørt den før. Har jeg hørt det før, så har det været en lavere lyd, og mange år siden!
Sådan en oplevelse havde jeg igen, en dag på arbejde kort før jul. Jeg ville spise en klementin, og da den er skrællet, kommer jeg lidt tilfældigt til at bemærke: Jamen hov, hvordan er det at det siger? Lyden af 2 stykker klementin der hives fra hinanden, kan jeg nu tydeligt høre. Jeg bliver helt fokuseret, og hiver langsomt alle klementinstykkerne fra hinanden mens jeg lytter til den her fine lyd det afgiver. Skægt…!

12. høretræning:
Volumen er i dag 1,8 på venstre øre, og 2,3 på højre øre. Det var i øvrigt cirka på dette tidspunkt jeg besluttede at øge højre CI med 2 volumenstep, for hver 1 volumenstep på venstre CI. Dette for med tiden at få samme volumen på begge ører.

Vi trænede igen øvelsen, hvor jeg skal høre antal stavelser i ord, og igen kun med højre CI tændt. Vi træner også forskel på 2 stavelser med en kendt tekst, ligesom vi træner antal stavelser/sætningslængde. God træning på sværeste niveau for denne øvelse, der er tilpas i sværhedsgrad i øjeblikket.
Vi træner atter indendørslyde med højre CI. Jeg har nu kun problemer med at skelne mellem en hårtørrer/støvsuger og guitar/klaver. Bagefter træner vi udendørslydene på samme måde. De 5 ud af 10 lyde opfattes korrekt. Jeg forveksler dog lydene af en bi, ko, får, hund og hane. Nogen gange lyder det altså bare lidt ens med højre øre stadigvæk. Jeg hører det ikke helt klart endnu, og den metalliske klang gør disse øvelser vanskeligere.
Vi øver paragraphing med højre CI, hvor en tekst læses. Her handler det om at lytte og forstå hvad teksten faktisk handler om, hvilket jeg klarer fint. Oplæsningen stoppes også undervejs, og jeg hører fint hvor i teksten vi er.

Ottende uge – juleferie
Her holdt høretræningen juleferie, men jeg trænede selv lidt med lydbøgerne “Cyklen” og “Den mørke gade” med højre CI. Desuden er der stadig masser af træning i musik- og tv-lytning, hvilket dog primært er med begge CI.
Det var også i denne uge, jeg en dag kom ned til mine forældre med kun højre CI tændt. Vi sidder et stykke tid og taler sammen inden jeg fortæller at kun højre CI er tændt. Samtalen gik fint, men så kunne mine forældre dog bedre forstå at jeg havde behov for flere gentagelser end ellers. Så selvom lyden i højre øre endnu ikke er specielt god, så er det faktisk brugbart også til samtaler – fantastisk!

Niende uge (uge 1, 2017)
13. høretræning
Jeg er nu på volumen 2,3 på venstre øre, og 2,10 på højre øre.

Vi gennemgik kort hvad jeg havde trænet i juleferien, og så startede vi med at træne linglyde med højre CI. Jeg skelner fint mellem a, i, sj og s. Vi øver også kort linglydene m, u, i med halvdelen korrekt.
Derefter trænede vi udendørslyde med højre CI. Jeg skelner 20 lyde uden nævneværdige problemer, og var kun i tvivl om et par enkelte lyde.
Vi lavede også en ny “Speech Tracking”-test med begge CI tændt, som skal gøres med mundaflæsning, svarende til en almindelig samtalesituation. Testen foregår ved at en tekst på et bestemt antal ord, læses op mens der tages tid. Jeg skal undervejs gentage teksten korrekt sætning for sætning. Når teksten er læst, stoppes tiden, og det er nu muligt at udregne hvor mange ord man forstår pr. minut. Speech tracking med begge ører resulterede denne gang i 66,4 ord/min, hvilket udover at være stort set det samme som sidst, er oppe i kategorien ”Meget få vanskeligheder (med at forstå ordene)”. Normalthørende vil i denne test kunne score 80-120 ord/minut. Når vi er oppe i denne ende af skalaen, er det små ting der kan gøre en forskel på resultatet. Altså hvis jeg kan høre rigtigt bare én gang mere, ud af de 3-5 steder i teksten jeg måtte have en gentagelse, så kan det ændre resultatet en del i positiv retning. Så jeg tror ikke man skal hænge sig for meget i, om det er 60, 70 eller 80 ord/minut, så længe jeg er oppe i den gode ende nu!

Tiende uge
Hjemmetræning
Jeg har lyttet til lydbogen ”Den mørke gade”, først med begge ører, hvor jeg tydeligt forstod det oplæste. Derefter lyttede jeg til bogen med kun højre øre, hvor jeg hørte cirka halvdelen af det oplæste.
Jeg har også haft lyttet til og brugt apps med Rasmus Klump og fra Oticon Medical.

Jeg har lyttet til musik hver dag, ligesom jeg downloadede og prøvede Spotify. Jeg oplever efterhånden, at mange musiknumre lyder relativt normale. Men det kommer meget an på hvad jeg lytter til, da nogle numre stadig lyder meget forkert. Men det er godt at kunne mærke fremgangen, især når jeg tænker tilbage til hvor dårligt det lød i starten, efter jeg fik CI’erne.

14. høretræning:
Jeg er nu på volumen 2,4 på venstre øre, og 3,2 på højre øre.
Vi trænede udendørslyde med højre øre; Jeg kunne skelne de 6 ud af 10 stort set uden problemer, men havde problemer med at skelne en svømmer, dreng på skateboard, folk der klappede og mand der løber. Det undrede mig lidt, at det var så svært med netop disse lyde. Men det viser også at hørelsen på højre øre stadig halter efter hvad jeg hører på venstre øre. Stadig er det en lidt mudret lyd, med metallisk klang jeg hører.

Vi trænede ordgenkendelse med begge ører; Det gik også meget fint. Blandt andet var der et sted, hvor Mathilde sprang et ord over, hvilket jeg straks fangede da jeg lige havde set og hørt ordene og den rækkefølge de kom i.
Vi havde en ny øvelse med begge ører, hvor Mathilde oplæste en tekst som havde nogle ord der startede med, eller indeholdt ”k” som for eksempel ”kan” og ”friskt”. Jeg skulle notere når jeg hørte disse ord. Testen snød os dog lidt, for tilfældet var at jeg ramte det rigtige antal k-ord, men der var flere ord i teksten med ”k”, end dem der var fremhævet i Mathildes tekst. Altså må jeg have glippet et par ord, men hørte også et par umarkerede ord med ”k” – hvilket jo på sin vis er positivt!
Til sidst lavede vi endnu en øvelse med begge ører, hvor jeg skulle genkende relativt enslydende ord. Også her ramte jeg rigtigt på næsten alle ord.
Netop dette, med at skelne ord – og især enslydende ord, var noget der efterhånden var blevet umuligt, før jeg blev opereret. Så det viser en del om hvor meget sådan en CI-operation kan afhjælpe en ellers svindende hørelse.
Den CI-operation var vist den rigtige beslutning…

Facebook Comments