Første re-justering på Odense Universitetshospital

Onsdag den 7. december 2016 blev tid til at få re-justeret mine CI’er. Man re-justerer CI-processorerne løbende for at tilpasse dem efterhånden som jeg vænner mig til lyden.
Jeg havde igen taget mine forældre med, men denne gang var det dog mest for turens skyld. Vi kom ind på høreklinikken hos Odense Universitetshospital i Odense, hvor der var 2 ting på programmet, i nævnte rækkefølge:
•    CI re-justering.
•    Snak med en hørepædagog om det vandtætte Aqua+ udstyr.
Re-justering af CI-processorer
Efter kort ventetid, gik vi ind i samme lydtilpasningsrum, som måneden før. Også audiologen der skulle indstille mine CI-processorer, var den samme.

Vi havde en ganske kort snak om den forløbne måned.
Vi snakkede også om mit problem med, at magneterne havde svært ved at sidde fast på hovedet.
Audiologen kunne fortælle at de alligevel ikke havde kraftigere magneter klar til mig. Dels fordi man først ville se om der var hævelse i hovedet, der forsvandt i den forgangne måned. Men også fordi de skulle bestilles sammen med det vandtætte Aqua+ udstyr, som altså heller ikke lå klar til mig.
Men vi fik i stedet besluttet styrken af de nye magneter, som jeg ville få med posten, sammen med Aqua+ udstyret.

Med dette gjort, gik vi i gang med re-justering af CI-processorerne.
Som sidst, måneden før, startede vi med mit højre CI. Venstre CI blev slukket imens.
Proceduren var nøjagtig den sammen som sidst, hvor første trin i opsætningen er, at finde ud af hvor meget styrke, de enkelte elektroder kan have.
Audiologen skruede gradvist op for styrken, mens jeg løbende fortalte om styrken skulle være højre endnu. Jeg kunne nu gå meget længere op i styrke, end sidst. Jeg gik til grænsen, hvor det var højt, men dog uden at være ubehageligt. Der var slet ingen tvivl om at NU ville jeg få lyd på højre øre – jeg endte på et niveau der var markant højere end før!

En anden ny ting var, at det jeg sidst hørte som en slags ”plop”-lyde, nu lød mere som tonerne jeg hørte i venstre øre. Jeg var dog endnu ikke helt ovre følelsen af noget nyt og uvant i højre side af hovedet. Altså det der føles som en slags jag ind i højre side af hovedet, i området ved kind og højre øje.

Da vi havde indstillet elektrodestyrken, skulle vi som sidst sikre os, at de forskellige toner havde samme lydniveau. Dette foregik ved, at jeg ville høre fem forskellige toner lige efter hinanden, og så skulle jeg fortælle, hvordan de skulle justeres i forhold til hinanden. Justeringen blev gentaget, indtil jeg oplevede at de fem toner havde samme niveau. Da de var justeret, ville der komme fem nye toner med en anden frekvens, som jeg skulle gøre det samme med.

Herefter blev CI processoren tændt på almindelig vis. Slap af, der var lyd på nu! Det var lige på grænsen til at være for voldsomt. Men jeg vidste at jeg hurtigt ville vænne mig til det, så jeg bad ikke om at få skruet ned. Til gengæld kunne jeg nu høre en del mere af, hvad audiologen og mine forældre sagde! Audiologen bad mig prøve at tænde venstre CI – som altså ikke var re-justeret endnu. Den samlede lyd på begge ører er højere end ørene enkeltvis, så lyd var der masser af. Jeg bed dog hurtigt mærke i, at forskellen i lydstyrke på højre og venstre øre nu ikke var så stor.

Men nu skulle den venstre CI-processor jo også re-justeres. Så den højre processor blev slukket. Ellers var forløbet det samme, som beskrevet ovenfor.

Dog tog det lidt længere tid, da jeg skulle de høre fem forskellige toner lige efter hinanden. Vi var igennem den justering flere gange på hver frekvens, fordi jeg fik lidt svært ved at høre og beslutte om de fem toner havde samme niveau. Jeg tror det var fordi, jeg på et tidspunkt tog lidt fejl af tonehøjde og lydstyrke.
Mine forældre der sad som tilskuere til dette, og ikke kunne høre nogen af disse lyde, kedede sig bravt – det tog lidt tid at komme igennem!

Da vi var færdige med venstre CI, var det stadig tydeligt at højre øre halter efter – lydstyrken på venstre øre kan stadig justeres væsentligt højere, end på højre øre. Forskellen mellem de to CI’er, er nu blot en del mindre end før.

Jeg fik derefter fire nye progredierende programmer, der fungerer som før med 4 niveauer med 10 volumenstep hver. Men højre og venstre CI er nu splittet op, så der kan skrues op/ned for hver side separat.
Dette er noget jeg vil bruge frem til næste re-justering i Odense den. 8. februar, for at skrue hurtigere op for højre CI. Det vil givetvis nok tage længere tid at nå helt op på niveau, men jeg håber på den måde, at højre øre forhåbentlig kan indhente det venstre i lydstyrke.

Jeg nævnte selvfølgelig også min irritation over at CI’erne dæmper støj, der som fortalt i ”Den første måned med CI-lyd”, gjorde det svært at høre visse lyde og også musik uden brug af audiokabel. Men det var audiologen dog ikke indstillet på at ændre!
Jeg fik forklaret, at lydstyrken endnu er så lav på CI’erne, at de dæmper en forholdsvis stor procentdel af denne lydstyrke. Altså skulle det blive mindre markant, efterhånden som jeg får øget CI-volumen – og dæmpningen således er en mindre procentdel af lydstyrken.
En anden grund til ikke at lave det om, var at det ville optage et eller flere af de 4 mulige programmer i CI’erne.
Altså er jeg nødt til at vente med den slags programmer, indtil jeg er oppe på fuld styrke. Disse programmer er muligheder for at indstille CI’erne til bestemte lyttesituationer. Jeg havde også dette på de sidste digitale høreapparater, hvor der f.eks. var musik-, FM- og teleslyngeprogrammer. Altså til henholdsvis musiklytning, TV/audio-lytning og telefonlytning.

Da vi nu var færdige her, kunne vi tage plads på gangen igen til vi skulle ind hos hørepædagogen.

Snak med hørepædagogen
Her fik jeg instruktion i brug af det vandtætte Aqua+ udstyr, som jeg skal primært skal bruge til sejlads. Det er nu ret simpelt, da det egentlig bare består af et silikonehylster til selve CI-processoren, og en speciel vandtæt spole/magnet. Hørepædagogen fortalte, at jeg ville få udstyret med posten.
Dermed var vi færdige for denne gang, og kunne køre hjem.
Resultatet var, at jeg nu hører noget tydeligere. På højre øre er der nu for alvor skruet op for lyden. Det lyder dog lidt skingert og metallisk, men er nærmest en lydeksplosion i forhold til før. Men nu kan jeg begynde at træne højre øre for alvor!

Facebook Comments